Wat is de TV Academy

TV Academy is dé springplank voor jonge mediamakers. De TVA biedt nieuw talent een podium en laat ze samenwerken met de top van de Nederlandse creatieve industrie. Door kennisoverdracht tussen ervaren coaches en nieuw talent brengen we oude en nieuwe generaties bij elkaar om tot nieuwe creatieve ontwikkelingen te komen. De TV Academy richt zich op vijf disciplines: productie, redactie presentatie, techniek en formatontwikkeling. Ieder jaar is opgedeeld in vier blokken, namelijk: YouTube/Online, formatontwikkeling, studioprogramma en documentaire. Een jaar duurt acht maanden en loopt van september tot maart, iedere dinsdag.  De TV Academy is vanaf juni 2019 een samenwerking aangegaan met Talpa. Afgelopen jaren is er onder andere samengewerkt met AVROTROS, RTL MCN, RTL Late Night, LindaTV en YouTube Nederland om zo nieuw talent een podium te bieden.

Masterclasses

De talenten worden bijgestaan door de beste makers uit het mediavak die zelf nog met beide benen in het werkveld staan. De talenten krijgen masterclasses van o.a. Eric van Stade (directeur AVROTROS), Geertje Hoek (managing director content, Talpa), presentatiecoach Simone van den Ende (van o.a Chantal Jansen en Linda de Mol) documentairemaker Sophie Dros (o.a. Genderbende, King of The Cruise), producent Ewart van der Horst (oa. Jinek), Mark Adriani (directeur radio 538, Q-music, Radio10, Veronica en Skyradio) en presentator Carlo Boszhard. De groep wordt wekelijks begeleid door het vaste TVA team Jules de Keiser, David van Leijenhorst en Kiek Oudelaar. Bekijk hier een overzicht van alle coaches.

Het traject

TV Academy stelt elk jaar een club samen van jonge creatieve mediamakers die 8 maanden lang worden gecoacht door de beste mensen uit het mediavak. Gedurende het seizoen komt de selectie iedere dinsdag samen. Daarnaast ben je gemiddeld 1 dag per week bezig met opdrachten ter verdieping. De TV Academy is ter aanvulling van je werk, stage/school of als start van een carrière in het mediavak.

Jonge makers

Bij de toelating wordt gekeken naar creativiteit en vernieuwing. TV Academy zoekt aanstormende makers die gepassioneerd al hun energie willen steken in het mediavak. Het traject vergt een houding van volledige toewijding en creativiteit. Aangenomen talent wordt persoonlijk begeleid door de coaches, en in de gaten gehouden door de personen en bedrijven uit het vakgebied. Hoewel de opleiding zich richt op MBO-, HBO-, en WO-studenten worden ook jongeren toegelaten die reeds stappen in het vak hebben gezet maar door willen groeien.

Toelating

De selectie voor het nieuw seizoen vindt plaats van maart tot juni. Er vinden drie rondes plaats om het nieuwe seizoen samen te stellen. Een eenmalige bijdrage van 700 euro wordt gevraagd bij aanname op de Academy voor onkosten tijdens het jaar. Creatieve mediamakers kunnen zich hier aanmelden.


Disciplines

Gedurende het traject richt de TV Academy zich op vijf disciplines, namelijk: formatontwikkeling, techniek, presentatie, productie en redactie.

Format & concept

In dit blok leer je wat een format is, hoe een format tot stand komt en waar je op moet letten als je zelf een format gaat ontwikkelen. Iedereen zal een eigen format gaan ontwikkelen onder begeleiding van professionele formatontwikkelaars.

Productie

Als (junior) producer of productieleider ben je de spin in het web bij de voorbereiding van producties, campagnes of televisieprogramma’s. Tijdens de opleiding wordt met name aandacht besteed aan creatief- /praktisch denken, leidinggeven en delegeren, kennis over de audiovisuele branche en de cultuur. We leren je organiseren en coördineren van draaidagen, events en opnames. We besteden aandacht aan planningen en de toegekende budgetten per productie.

Redactie

Een redacteur is verantwoordelijk voor de inhoud van een programma of productie. Denk hierbij aan het bedenken van items, gasten voor een talkshow benaderen en research plegen om interessante mensen of invalshoeken te ontdekken. Als redacteur is het belangrijk om goed te weten welke informatie voor het programma belangrijk is en ook moet je jouw idee kunnen verdedigen bij de eindredacteur. In dit blok krijg je onder andere les over interviewtechnieken en het filteren van informatie.

Presentatie & verslaggeving

Hoewel presenteren wellicht niet voor iedereen is weggelegd zal iedereen met een presentator te maken krijgen. In dit blok leer je waar een goede presentator/ verslaggever aan moet voldoen en krijgt iedereen een presentatiecursus van een gerenommeerde presentatiecoach.

Techniek

Het technisch blok zal bestaan uit een basis cameravoering met een stevig fundament aan beeld- en kunstgeschiedenis. Je leert niet alleen zozeer waar de knoppen zitten, maar vooral te beredeneren waarom je een beeld maakt en hoe je daarmee een verhaal vertelt.