TV Academy is dé springplank voor jonge mediamakers. De opleiding biedt talent een podium en laat ze samenwerken met de top van de Nederlandse creatieve industrie. TV Academy richt zich op vier disciplines: productie, redactie, techniek en formatontwikkeling. Ieder jaar is opgedeeld in meerdere blokken, waaronder: YouTube/Online, formatontwikkeling, studioprogramma en documentaire. Een jaar duurt acht maanden en loopt van september t/m april, één dag per week. TV Academy werkt onder andere samen met Fremantle Netherlands, ITV Studios, Talpa, IDTV en EMG om talenten kennis te laten maken met de grootste mediaproducenten van Nederland.
De talenten worden bijgestaan door de beste makers uit het mediavak. De talenten krijgen masterclasses van o.a. Georgette Schlick (CEO Northern Europe – Fremantle), Hidde Pel (Head of Development – Fremantle Netherlands), Geertje Hoek (Managing Director – Talpa Concepts), Karin de Groot (CEO ITV Studios), Hanan Farahi (Manager Development & Sales – ITV Studios) en Jasper Hoogendoorn (Creatief directeur – IDTV). Technieklessen worden verzorgd door EMG.
De talentvolle groep wordt wekelijks begeleid door het vaste TVA team Jules de Keiser, David van Leijenhorst en Kiek Oudelaar. Bekijk hier een overzicht van alle coaches.
TV Academy stelt elk jaar een gevarieerde club samen van jonge, creatieve mediamakers die acht maanden lang worden gecoacht door de beste mensen uit het mediavak. Komend seizoen zal er een groep van 25 talenten starten. Gedurende het seizoen komt de selectie iedere dinsdag samen. Daarnaast ben je ter verdieping gemiddeld 1 dag per week bezig met het uitwerken van opdrachten, die plaatsvinden in samenwerking met onze partners. TV Academy is ter aanvulling van je werk, stage, school of als start van een carrière in het mediavak.
Bij de toelating wordt gekeken naar creativiteit, ambitie en vernieuwing. TV Academy zoekt aanstormende makers die gepassioneerd al hun energie willen steken in het mediavak. Het traject vergt een houding van volledige toewijding en creativiteit. Aangenomen talent wordt persoonlijk begeleid door de TVA-coaches, en in de gaten gehouden door de personen en bedrijven uit het vakgebied. Iedere beginnende maker kan zich aanmelden, wij kijken naar een diverse samenstelling van de groep om van elkaar en met elkaar te leren. Wij scouten op motivatie, ambitie en creatief talent.
De selectie voor het nieuwe seizoen vindt plaats van april tot en met augustus. Er vinden drie rondes plaats om het nieuwe seizoen aan talenten samen te stellen. Onze partners betalen de opleidingskosten. Er wordt enkel een eenmalige bijdrage gevraagd bij aanname op TV Academy, dit voor onkosten gedurende het jaar. De kosten van de eigen bijdrage worden ieder seizoen opnieuw bepaald.
Creatieve mediamakers kunnen zich hier aanmelden.
Gedurende het traject richt de TV Academy zich op vier disciplines: formatontwikkeling, productie, redactie en techniek.
In dit blok leer je wat een format is, hoe een format tot stand komt en waar je op moet letten als je zelf een format gaat ontwikkelen. Iedereen zal een eigen format gaan ontwikkelen en pitchen onder begeleiding van professionele formatontwikkelaars.
Als (junior) producer of productieleider ben je de spin in het web bij de voorbereiding van producties, campagnes of televisieprogramma’s. Tijdens de opleiding wordt met name aandacht besteed aan creatief- /praktisch denken, leidinggeven en delegeren, kennis over de audiovisuele branche en de cultuur. We leren je organiseren en coördineren van draaidagen, events en opnames. We besteden aandacht aan planningen en de toegekende budgetten per productie.
Een redacteur is verantwoordelijk voor de inhoud van een programma of productie. Denk hierbij aan het bedenken van items, gasten voor een talkshow benaderen en research plegen om interessante mensen of invalshoeken te ontdekken. Als redacteur is het belangrijk om goed te weten welke informatie voor het programma belangrijk is en ook moet je jouw idee kunnen verdedigen bij de eindredacteur. In dit blok krijg je onder andere les over interviewtechnieken en het filteren van informatie.
Het technisch blok zal bestaan uit een basis cameravoering en edit-lessen. Je leert niet alleen zozeer waar de knoppen zitten, maar vooral te beredeneren waarom je een beeld maakt en hoe je daarmee een verhaal vertelt.